TelkiBORklub

Utazási ötletek, boros élmények. Történetek, túrák, hírek

Rieslingek és rizlingek bűvöletében

2021. október 18. 12:12 - Gabriella Gónusz

Rizling kóstolón jártam a múlt héten. Profi vezetővel kalandoztunk a hazai, osztrák, német és Galga-menti olasz,- és rajnai rizlingek között. A szépséges Gilvesy, Villa Tolnay, Figula, Bott Frigyes a Pannonhalmi Főapátság valamint egy wagrami termelő Bernard Ott és egy moseli, Fritz Haag borok kóstolása közben néha – de csak egy kis időre – elkalandoztak a gondolataim és visszarepültem az időben néhány évet és ismét a Rajna-vidéken, Bernkastelben jártam.

moselbernkastel.png

Abban a kis romantikus mesevárosban, ahol a Mosel lágy dombok között kanyarog, és ahol a hihetetlenül meredek domboldalakon rendezett sorokban nő a szőlő, pontosabban a rizling. A rajnai rizling. Eszembe jutottak a „mindenkikedvence” kis keskeny utcák között megbúvó apró terek, a színes épületek, borboltok, kávézók, a hajók, a folyópartokon kerékpározók és a természetesen a pincelátogatásaink.

moselfentrol.png

Annak idején az egyik kedvenc borászatunk a 8 hektárnyi területtel rendelkező Weingut Kerpen volt. A tulajdonos Martin Kerpen fogadott minket, és mutatott be nekünk jópár rafinált, karakteres, elegáns rizlinget.  A Mosel mentén szüretelt szőlőből készült borok a teljes „ fehérbor-repertoárt” felölelték a száraztól az édes desszertborokig. Alig várom, hogy újra útnak induljunk és felfedezzünk új pincéket, borokat, évjáratokat! Esetleg jövő tavasszal? Kinek van kedve csatlakozni?

moselkerpen.png

Visszatérve a kóstolóterembe, hosszasan beszélgettünk a két szőlőfajtától, arról, hogy az olaszrizlinget Welschrieslingnek, Grasevinának vagy Laskinak hívják Ausztriában, Horvátországban illetve Szlovéniában, hogy ugyanúgy mint németül a ’welsch” az „olasz” szó valaha magyarul idegent jelentett nem a népre utal, azaz a mi olaszrizlingünk egy „idegen” rizling, tehát nem rajnai. Megtudtuk azt is, hogy Magyarország egyik legnagyobb területen termő szőlőfajtája és a rizling, azaz rajnai rizling teljesen más fajták.

Szóba kerültek a termőterületük, Németországl, Ausztria és a Kárpát-medence országai, a két szőlőfajta jellegzetességei, az  egyes pincészetek és az általuk képviselt borkészítési stílusok, a hitvallásuk. Megtanultuk az olasz,- és a rajnai rizling borok jellegzetes illat és ízjegyeit. A rajnai rizlingnél a petrolosságot, majd a citrusos, barackos, fehér virágos jegyeket, az olaszrizlingnél a rezedát, mandulát, barackot. Kerestük őket a kóstolt borokban, és nagyon szerettük, amikor megtaláltuk őket.

rizlingsor.jpg

Ahogy haladtunk előre a kóstolósorral, kezdtünk ráérezni a jellegzetességekre és értékelni ezt az izgalmas szőlőfajtát.

Ha ti is szeretnétek elmélyülni a rizlingek világában, ajánlom a borsort önálló kóstolgatásra vagy így, hogy most egy „rizlingleckével” előbbre vagyok, együtt is megkóstolhatjuk a borokat a Telki Borklub következő rendezvényén. Részletek, hamarosan. Időpont: november 11. csütörtök, 19:00 Budajenő

  1. Gilvesy , Rajnai Rizlong (Bio) 2019
  2. Viila Tolnay, Panorama Olaszrizling 2018
  3. Figula, Sóskút Olaszrizling 2019
  4. Bott Frigyes, Rajnai rizling (Bio) 2020
  5. Bernard Ott (Wagram, Ausztria) Rajnai rizling 2019 
  6. Pannonhalmi Főapátság, Fehér Prior 2020
  7. Fritz Haag (Mosel, Németország) Rajnai rizling 2020

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyavarju.blog.hu/api/trackback/id/tr1016725976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása