Rizling kóstolón jártam a múlt héten. Profi vezetővel kalandoztunk a hazai, osztrák, német és Galga-menti olasz,- és rajnai rizlingek között. A szépséges Gilvesy, Villa Tolnay, Figula, Bott Frigyes a Pannonhalmi Főapátság valamint egy wagrami termelő Bernard Ott és egy moseli, Fritz Haag borok kóstolása közben néha – de csak egy kis időre – elkalandoztak a gondolataim és visszarepültem az időben néhány évet és ismét a Rajna-vidéken, Bernkastelben jártam.
Abban a kis romantikus mesevárosban, ahol a Mosel lágy dombok között kanyarog, és ahol a hihetetlenül meredek domboldalakon rendezett sorokban nő a szőlő, pontosabban a rizling. A rajnai rizling. Eszembe jutottak a „mindenkikedvence” kis keskeny utcák között megbúvó apró terek, a színes épületek, borboltok, kávézók, a hajók, a folyópartokon kerékpározók és a természetesen a pincelátogatásaink.
Annak idején az egyik kedvenc borászatunk a 8 hektárnyi területtel rendelkező Weingut Kerpen volt. A tulajdonos Martin Kerpen fogadott minket, és mutatott be nekünk jópár rafinált, karakteres, elegáns rizlinget. A Mosel mentén szüretelt szőlőből készült borok a teljes „ fehérbor-repertoárt” felölelték a száraztól az édes desszertborokig. Alig várom, hogy újra útnak induljunk és felfedezzünk új pincéket, borokat, évjáratokat! Esetleg jövő tavasszal? Kinek van kedve csatlakozni?
Visszatérve a kóstolóterembe, hosszasan beszélgettünk a két szőlőfajtától, arról, hogy az olaszrizlinget Welschrieslingnek, Grasevinának vagy Laskinak hívják Ausztriában, Horvátországban illetve Szlovéniában, hogy ugyanúgy mint németül a ’welsch” az „olasz” szó valaha magyarul idegent jelentett nem a népre utal, azaz a mi olaszrizlingünk egy „idegen” rizling, tehát nem rajnai. Megtudtuk azt is, hogy Magyarország egyik legnagyobb területen termő szőlőfajtája és a rizling, azaz rajnai rizling teljesen más fajták.
Szóba kerültek a termőterületük, Németországl, Ausztria és a Kárpát-medence országai, a két szőlőfajta jellegzetességei, az egyes pincészetek és az általuk képviselt borkészítési stílusok, a hitvallásuk. Megtanultuk az olasz,- és a rajnai rizling borok jellegzetes illat és ízjegyeit. A rajnai rizlingnél a petrolosságot, majd a citrusos, barackos, fehér virágos jegyeket, az olaszrizlingnél a rezedát, mandulát, barackot. Kerestük őket a kóstolt borokban, és nagyon szerettük, amikor megtaláltuk őket.
Ahogy haladtunk előre a kóstolósorral, kezdtünk ráérezni a jellegzetességekre és értékelni ezt az izgalmas szőlőfajtát.
Ha ti is szeretnétek elmélyülni a rizlingek világában, ajánlom a borsort önálló kóstolgatásra vagy így, hogy most egy „rizlingleckével” előbbre vagyok, együtt is megkóstolhatjuk a borokat a Telki Borklub következő rendezvényén. Részletek, hamarosan. Időpont: november 11. csütörtök, 19:00 Budajenő
- Gilvesy , Rajnai Rizlong (Bio) 2019
- Viila Tolnay, Panorama Olaszrizling 2018
- Figula, Sóskút Olaszrizling 2019
- Bott Frigyes, Rajnai rizling (Bio) 2020
- Bernard Ott (Wagram, Ausztria) Rajnai rizling 2019
- Pannonhalmi Főapátság, Fehér Prior 2020
- Fritz Haag (Mosel, Németország) Rajnai rizling 2020