Előfordult már veled, hogy álladat vakargatva tanácstalanul ácsorogtál az üzletek boros polcai előtt, és próbáltál tájékozódni a borvidékek vagy a szőlőfajta, netán a borászat neve alapján? Merthogy bort kellene venni az ünnepi vacsorához, ajándékba vagy csak úgy magadnak estére. A kínálat szerencsére bőséges, így már csak néhány kérdésre kell válaszolnod, mielőtt választanál.
Csendes vagy kevésbé csendes, azaz buborékos italt válasszak, fehéret, rozét, vöröset? Van kedvenc borvidékem, borászatom, szőlőfajtám? Mit is ittunk a múltkor az étteremben? Milyen íz és illatjegyeket szeretek? Parfümös, intenzív gyümölcsös, ásványos, könnyű friss vagy a picit testesebb borokat kedvelem? Mit nézzek meg a címkén? Azon kívül, hogy megszólít-e, hogy vegyél le! A borászat nevét, a borrégiót, az évjáratát, az alkoholfokot, azt, hogy fajtabor-e vagy cuvée? Lehet, hogy ezek közül igy elsőre, nem kell mindet.
Alább, egy szőlőfajták szerinti (abszolút szubjektív) összefoglaló, azoknak, akik esetleg még nem választották ki a teljes karácsonyi menüt kísérő borokat. Javaslom, hogy olyan borokból állítsatok össze egy mini vinotékát, ami a hagyományos karácsonyi menük közül többel is szép párt alkot. Lehet benne, tölgyfahordós érlelést kapott chardonnay, száraz furmint Tokajból vagy Somlóról, Balaton környéki olaszrizling, kadarka valahonnan a déli borvidékekről, egy szép bikavér Egerből vagy Szekszárdról, egy testesebb vörös cuvée, és egy édes késői szüret vagy tokaji aszú.
A modern gasztronómia már eltávolodott a fehér hús, hal, saláta, húsmentes étel-fehér bor, és a vöröshús-vörösbor tengelytől, helyette az adott étel elkészítésének módja, a használt fűszerek, mártások játszák a főszerepeket. A lényeg, hogy az ízek támogassák egymást és kiemeljék egymás erényeit.
Halászlé: A paprikás-hagymás alap miatt, jól passzolnak hozzá a könnyedebb vörösborok, a kadarka, zweigelt vagy kékfrankos.
Rántott hal (ponty, harcsa): Jó választás egy könnyű balatoni fehérbor, olaszrizling, chardonnay vagy egy száraz sárgamuskotály.
Töltött káposzta és egyéb keményebb káposztás ételek: A somlói juhfark, egy tölgyfahordós érleléssel büszkélkedő olaszrizling vagy egy szép száraz furmint szépen kíséri az ételt. A vörösborok kedvelői kortyolthatnak mellé egy szekszárdi kékfrankost vagy zweigeltet Sopronból.
Aszalt gyümölccsel töltött sertés szűz vagy csirke: Itt, a fahéjas, szegfűszeges, mazsolás hozzávalók miatt viszonylag egyszerű dolgunk van. Inkább vörösbort választanék, mondjuk merlot, Villányból, Szekszárdról vagy Balatonboglárról.
A sült kacsa inkább vörösborért kiállt. Jól illik hozzá egy szép kékfrankos vagy egy bikavér. A narancsos kacsa esetében is működik, pláne, ha a szószba is teszel a vörösborból.
A lazacos ételek párjának olajosabb, testesebb, tölgyfahordós érlelésül fehérborokat vagy egy komolyabb rozét válassz amelyek jól kiemelik a lazac viszonylag semleges ízét
A húsmentes ételek esetében is az elkészítés módja-fűszerezettség szabály működik. Ha fehérbort kedveled jobban, akkor egy semlegesebb chardonnay-t vagy egy harmonikus sauvignon blanc-t , ha vörösboros vagy, akkor egy könnyedebbet válassz!
Egy gombapörkölt esetében, hasonlóan a pirospaprikás-hagymás húsokhoz kínálj könnyedebb fehér vagy vörösbort. A csőben sült karfiol vagy egyéb zöldség esetében szintén keresd a harmóniát a bor és az étel között. Egy sajtos-diós penne mellé jól passzol egy parfümösebb sárgamuskotály, egy hárslevelű vagy egy tramini.
A bejglihez (a mákoshoz nem), mézes süteményekhez vagy a zserbóhoz az édes ízvilágot támogató, szép savakkal rendelkező (ezt meg honnan tudjam ?) szőlőfajtákból, mondjuk hárslevelűből, sárgamuskotályból készült, késői szüretelésű vagy aszú borokat válasszatok. Most jött el a „sokputtonyos” tokaji aszúk, a szamorodnik, a jégborokok, töppedt szőlőből készült egyéb édes borok ideje.
Az én karácsonyi bevásárlólistámon az alábbi borok szerepelnek: (nem biztos, hogy mindet megveszem)
- Heimann: Szekszárdi Kadarka, 2020, Szekszárd
- Andrea: Áldás (bikavér) 2020, Eger
- Béla és Bandi: Kékfrankos 2019, Balatonfüred-Csopak
- Figula: Sóskút Olaszrizling 2019, Balatonfüred-Csopak
- Pannonhalmi Főapátság, Hemina (fehér cuvée) 2019, Pannonhalma
- Vylyan: Kakas Rozé, 2021, Villány
- Luka Enikő: Zweigelt, 2019, Sopron, Fertőrákos
- Günzer: Merlot, Ördögárok 2016, Villány
- Kősziklás: Sauvignon Blanc, 2020, Neszmély
- Tornai: Aranyhegy Juhfark, 2019, Somló
- Kikelet: Birtok Furmint, 2019, Tokaj
- Gróf Degenfeld: Terézia Hárslevelű, 2018 (bio) Tokaj
- Oremus: édes Szamorodni, 2017, Tokaj
- Áts Pincészet: Áts cuvée, 2018, Tokaj
Beszerzési helynek a bor szót (magyarul vagy latinul) magában rejtő kiskereskedéseket, hálókat illetve néhány nagyáruházat javaslok.
Kellemes borozgatást, jó étvágyat kívánok!