TelkiBORklub

Utazási ötletek, boros élmények. Történetek, túrák, hírek

HETI BORAJÁNLÓ

2020. október 15. 16:07 - Gabriella Gónusz

Figula, Zenit &More, 2020

Nem értek a borokhoz"

Sokan még mindig csendesen a háttérbe húzódnak, ha egy társaságban borról van szó, azt gondolva, hogy "én nem értek hozzá".  A nagy áruházak polcai előtt is tétován állnak, hogy mit válasszanak. A borszaküzletbe pedig nem mernek bemenni, mert, hogy "azt sem tudom, hogy mit kérdezzek." Ismerkedjünk hát meg a borok világával együtt!

borbartura5.jpg

Hetente készítek nektek egy-egy borajánlót, a hétvégi ebédhez, vacsorához és "osztom kicsit az észt".  Bársonyos savak, frissen vágott fű, összetett ízkép és hasonló szakzsargon kifejezések helyett, egyszerűen, érthetően. Ha mégis belekerül, egy-két szakkifejezés, azt igyekszem megmagyarázni. Amikor értékelni szeretnénk egy bort, vagy egyszerűen csak emlékezni szeretnénk rá a jövőben, jól jönnek a profik által is használt mankók. Ilyenek a látvány, illat és ízjegyek és az borról alkotott összbenyomás feljegyzése. Ezekről majd bővebben a későbbiekben írok.

Aki komolyabban szeretne tanulni, annak javaslom, hogy rendeljen 1-2 palackkal (a beszerzésben segítek) és főzzön mellé valamit. A tapasztalatokat pedig megosztjuk egymással. A végére jó kis gasztronómiai kisokosunk áll majd össze. Remélem, hogy idővel, egyre komfortosabban mozgunk majd "borországban".

Figula, Zenit &More, 2020

„Kellenek az illatos borok, mert az emberek nagy részét ilyen borokkal tudjuk közel hozni a boriváshoz. Sokan a Figula Zenit&More-t kóstolva kedvelték meg borainkat és a borokat általában” - Figula Mihály, Balatonfüred.

figula_zenit_moresmall.png

Először ismerkedjünk meg a pincészettel: A Figula Pincészet egy nagyon szimpatikus családi vállalkozás, amelyet Figula Mihály† alapított 1993-ban és feleségével, majd fiaival vitt tovább. A családot és a szőlőt szeretettel nevelik. A Balatonfüreden és környéki dűlőkben elsősorban fehér szőlőt termesztenek. A termőhelyi sajátosságokat hangsúlyozó borok készítésére törekednek a jelenleg harminc hektáros birtokon, szigorú hozamkorlátozással dolgoznak. Számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el munkájukat, de számukra legfontosabb az, hogy a visszatérő borkedvelők mindig kiváló minőségű borokat és szolgálatást kapjanak. A szőlőfajták közül az olaszrizlingre fordítják a legnagyobb figyelmet, számos dűlőszelektált* tételt lehet kóstolni náluk. Ezúttal azonban egy másik szőlőfajtáról lesz szó.

*dűlőszeltált = válogatás, egy adott dűlőből/parcellából származó bor. Általában magasabb minőséget is jelent

Másodszor, nézzük a szőlőfajtát. A magyar ezerjó és a francia bouvier szőlők keresztezésével alkotta meg 1951-ben, a Pécsi Kutatóintézet egykori munkatársa Király Ferenc. Korán érik, illatos fajta.  

A Figula Pinészetnél ez a bor az adott évjárat első hírnöke. Szép, tiszta színével, parányi buborékokkal és a szüret illatával kezdi a bor a bemutatkozást. Vonzó, gazdag illatával összhangban van az íze, savai harmonikusak. Jó ár-érték arány, 2000 Ft körüli palackáron.

 

A Figula Pincészetnél múlt héten palackozták a bort, már kapható a webáruházban https://figula.hu/feherborok/figula-zenit-and-more_12 és hamarosan a Bortársaságnál is.  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyavarju.blog.hu/api/trackback/id/tr9616240368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása